Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Klinische geriatrie
Neurologie

Ziekte van Alzheimer

Ziekte van Alzheimer

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de ziekte van Alzheimer. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam. Er zijn ongeveer 60 verschillende vormen van dementie. De kenmerken hangen af van de plaats in de hersenen, de verdeling over de hersenen en de ernst van de hersenziekte. Bij dementie is er altijd sprake van meerdere afwijkingen van cognitieve functies (o.a. geheugenstoornissen, taalstoornis, overzichts-verlies), stemming en gedrag. Functies van het dagelijks leven worden beïnvloed. De meest voorkomende vormen van dementie zijn, Alzheimer, Lewy Body Dementie en Vasculaire Dementie.

Wat is de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Er vinden eiwitophopingen in de hersenen plaats en er treedt een verschrompeling op van de hersenen.

De verschijnselen van de ziekte van Alzheimer

De verschijnselen van deze ziekte beginnen heel geleidelijk en nemen in de loop van de tijd in ernst toe. De aard, de ernst en het tempo van het ziekteproces zijn voor iedere patiënt verschillend. De ziekte van Alzheimer is niet te genezen en het ziekteproces is onomkeerbaar. De eerste verschijnselen zijn meestal verlies van het geheugen en dan vooral het korte termijn geheugen. Er zijn problemen met de inprenting en het leren van nieuwe informatie. Ook kunnen karakterveranderingen plaatsvinden en raakt iemand steeds meer in zichzelf gekeerd.

Vordering van het dementieproces

Bij vordering van het dementieproces kunnen er ook stoornissen in het langdurig geheugen optreden. Er ontstaan oriëntatieproblemen, eerst in tijd en later ook in plaats en persoon. In de loop van de ziekte ontstaat meestal steeds meer afhankelijkheid van anderen voor de dagelijkse verzorging.

Andere stoornissen die op kunnen treden zijn stoornissen in taal, herkenning en in het uitvoeren van handelingen. Men heeft moeite met het beoordelen van situaties. De patiënt ziet zelf niet in dat hij ziek is.

De behandeling van dementie

Het allerbelangrijkste voor patiënten met de ziekte van Alzheimer is een regelmatig en herkenbaar dag-nachtritme in een bekende en vertrouwde omgeving.

Er zijn medicijnen die de verschijnselen van de ziekte van Alzheimer kunnen beïnvloeden. Deze middelen beogen de achteruitgang te vertragen. In de loop van het ziekteproces kan indien nodig, in overleg met de specialist voor bepaalde verschijnselen meerdere medicijnen voorgeschreven worden.

Autorijden

Volgens het CBR dient u gekeurd te worden voor het rijbewijs bij de diagnose dementie. Indien u wordt goedgekeurd is dit geldig voor 1 jaar.

Stichting Alzheimer

Bij de Stichting Alzheimer kunt u terecht voor meer informatie over alle aspecten van dementie. In de buurt is er vaak maandelijks een Alzheimercafé of lotgenotencontact, en de Alzheimertelefoon (nr. 0800-5088) is dag en nacht bereikbaar. De website is www.alzheimer-nederland.nl voor meer informatie.

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.

Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Geriatrie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 70 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 80 88.


Foldernummer: NEUR-14-112018
Laatst bijgewerkt op: 15-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien