In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over een zenuwwortelblokkade. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.
Doel van de behandeling
Het doel van de behandeling is uw pijn te verminderen. Dit wordt gedaan door het inspuiten van medicatie bij de zenuwwortel (therapeutische blokkade) of door één of meer zenuwwortels te behandelen met stroom (‘definitieve’ blokkade), waardoor de geleiding van de pijnsignalen verminderd wordt.
Algemene informatie
Voordat de anesthesioloog-pijnspecialist een ‘definitieve’ zenuwwortelblokkade kan uitvoeren, kan onderzocht worden of een bepaalde zenuw de pijnklachten veroorzaakt. Mogelijk is hiervoor met u een proefblokkade afgesproken. Dit is een onderzoek waarbij een verdovingsvloeistof wordt ingespoten, die slechts tijdelijk een verdoving geeft. Wanneer de proefblokkade een goed resultaat geeft, kan een therapeutische of ‘definitieve’ blokkade uitgevoerd worden. Een proefblokkade is niet altijd noodzakelijk. In veel gevallen wordt direct de therapeutische of ‘definitieve’ blokkade uitgevoerd.
Voorbereiding
De anesthesioloog-pijnspecialist of verpleegkundig specialist heeft het volgende met u afgesproken:
- U stopt ____ dag(en) voor de behandeling met het gebruik van de aangekruiste medicijnen:
- NSAID, zoals: …………………………
- Acetylsalicylzuur/carbasalaatcalcium (Ascal)
- Clopidogrel (Plavix/Grepid)/ pasugrel (Efient)/ ticrigrelor (Brilique)
- Dipydiramol (Persantin)
- Acenocoumarol (Sintrom)
- Fenprocoumon (Marcoumar)
- DOAC (dabigatran, rivaroxaban en apixaban)
- overig, zoals:…………………………
- U laat wel/niet een uur voor aanvang van de behandeling bloed afnemen.
Na de behandeling krijgt u instructies van de arts over het hervatten van uw bloedverdunnende medicatie. Indien u bloedverdunnende medicatie krijgt voorgeschreven via de trombosedienst of het Star-MDC dient u deze organisatie zelf te informeren over het stoppen en hervatten van de medicatie. U krijgt hiervoor een brief mee. U kunt de dag van de behandeling eten en drinken en uw (pijn)medicatie innemen.
In het ziekenhuis
U meldt zich een half uur voor de behandeling op de afdeling Dagverpleging op de eerste etage. U meldt zich bij de balie waar uw gegevens worden gecontroleerd, u krijgt een polsbandje. Een verpleegkundige brengt u naar een kamer. Hier kleedt u zich om in een operatiejasje en neemt u plaats in bed. U wordt naar de behandelruimte gebracht. In de behandelruimte zijn naast de anesthesioloog-pijnspecialist ook een verpleegkundige en een röntgenlaborant aanwezig. Zorgt u ervoor dat u op tijd aanwezig bent.
Behandeling
Proef zenuwwortelblokkade
U wordt verzocht om plaats te nemen op de behandeltafel. Voor de behandeling van uw rug of benen ligt u op uw buik, met een kussen onder uw buik. Voor de behandeling van uw nek of armen ligt u op uw rug. De anesthesioloog-pijnspecialist plaatst met behulp van röntgenfoto’s de naalden. U krijgt door de naalden een verdovingsvloeistof ingespoten, die 60 tot 120 minuten werkt. De gehele behandeling duurt ongeveer vijftien tot dertig minuten. U wordt na de behandeling terug naar de afdeling Dagverpleging gebracht. Hier wordt u opgevangen door een verpleegkundige en krijgt u iets te drinken. Tevens worden er bij u controles gedaan. Voorafgaand en na de behandeling wordt u gevraagd naar uw pijncijfer op dat moment en naar het percentage waarmee de pijn is verminderd door de proefblokkade. Deze informatie kan het beste verkregen worden door direct na de behandeling de dingen te doen waar u normaal pijn bij heeft. Afhankelijk van de mate van pijnvermindering, vindt de therapeutische of de ‘definitieve’ blokkade wel of niet plaats. Aan het eind van de behandelsessie komt de anesthesioloog-pijnspecialist bij u langs om naar uw pijncijfer te vragen en het vervolg van de behandeling met u te bespreken.
Therapeutische zenuwwortelblokkade / ‘definitieve’ zenuwwortelblokkade
U wordt verzocht om plaats te nemen op de behandeltafel. Voor de behandeling van uw rug of benen ligt u op uw buik, met een kussen onder uw buik. Voor de behandeling van uw nek of armen ligt u op uw rug. De anesthesioloog-pijnspecialist plaatst met behulp van röntgenfoto’s de naald(en). Wanneer de naald(en) op de juiste plaats staan, krijgt u een verdoving ingespoten en wordt de medicatie ingespoten (therapeutische zenuwwortelblokkade) of wordt de behandeling met stroom (‘definitieve’ zenuwwortelblokkade) gestart. De stroom beïnvloedt de pijngeleiding van de zenuw, waardoor in veel gevallen 6 tot 24 maanden pijnvermindering optreedt. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. U wordt na de behandeling terug naar de afdeling Dagverpleging gebracht. U wordt opgevangen door een verpleegkundige en u krijgt iets te drinken. Tevens worden er bij u controles gedaan. U blijft na de behandeling gemiddeld 30 minuten op de afdeling Dagverpleging. Maximaal één persoon mag u hierbij gezelschap houden.
Let op
Na de blokkade kan door de verdoving tijdelijk krachtverlies en/of uitval van gevoel optreden in één of beide benen of armen. U mag niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg ervoor dat iemand u naar huis brengt. Na de ‘definitieve’ blokkade kunt u tot twee weken napijn hebben. Dit is altijd tijdelijk en u kunt hiervoor een pijnstiller innemen. Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters, latex, contrastmiddel of ontsmettingsmiddel, meld dit dan voor de behandeling. De behandeling kan niet uitgevoerd worden wanneer u (mogelijk) zwanger bent. De reden hiervoor is dat er tijdens de behandeling röntgenstraling gebruikt wordt.
Resultaat
Bij een proefblokkade kunt u het effect beoordelen in de eerste uren na de behandeling, bij een therapeutische blokkade kan dit na enkele dagen. Bij een behandeling met stroom duurt het gemiddeld twee weken voordat u resultaat kunt bemerken. Vaak is het pas na zeven weken zinvol het resultaat van een therapeutische blokkade of een behandeling met stroom te beoordelen. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een vermindering van de pijn ervaart.
Mogelijke complicaties
Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. De behandeling met een proef of therapeutische zenuwwortelblokkade of een ‘definitieve’ zenuwwortelblokkade leidt zelden tot blijvende schade. Uw arts overlegt met u als de behandeling in uw geval bijzondere risico’s met zich meebrengt.
Tot slot
Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.
Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Pijnpoli. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 84 60 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.