In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de proctoscopie. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.
Uw afspraak
Datum en tijd
…………………………………………….…
Meld u zich bij de afdeling
………………………………...
Wat is een proctoscopie
Met een proctoscopie wordt de binnenkant van de endeldarm en de
anus onderzocht. In de endeldarm, het laatste deel van de dikke darm, wordt de ontlasting opgeslagen en dit wordt door de
anus van de buitenwereld afgesloten. De
anus werkt als een ‘stop’. De ontlasting verlaat het lichaam door de
anus.
Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument, de proctoscoop. Op deze manier kan uw behandelend arts de binnenkant van uw
anus onderzoeken.
Doel van het onderzoek
Met dit onderzoek kan een aantal aandoeningen worden opgespoord.
- Aambeien; dit zijn sponsachtige zwellichamen in de wand van de endeldarm. Als aambeien uitzakken treden klachten op als jeuk, pijn en bloed en slijm bij de ontlasting;
- Scheurtje in de anus; kloofjes en scheurtjes (fissuren) in de anus ontstaan vaak door te harde en droge ontlasting. Klachten als hevige pijn na de stoelgang en bloed bij de ontlasting kunnen optreden;
- Uitstulpende darm (rectumprolaps); een verzwakte wand van de endeldarm kan gaan verzakken en uitstulpen. Dit kan het gevoel veroorzaken alsof er een prop in de endeldarm zit, die soms ook uitwendig zichtbaar is. Ook pijn, jeuk en bloedverlies kunnen voorkomen.
Aambeien kunnen tijdens een proctoscopie worden behandeld. Er worden kleine rubberbandjes om de gezwollen bloedvaatjes aangebracht waardoor de aambei afsterft. Dit kan een onaangenaam gevoel zijn. De stoelgang kan nog een aantal dagen pijnlijk zijn.
Voorbereiding op het onderzoek
Een proctoscopie wordt poliklinisch uitgevoerd. Het onderzoek duurt ongeveer 5-10 minuten, bij aanvullende kleine ingrepen wat langer. U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Vertel uw behandelend arts in ieder geval vóór het onderzoek:
- of u zwanger bent;
- of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen;
- welke medicijnen u gebruikt (bijvoorbeeld bloedverdunners of insuline);
- of u een longziekte, epilepsie of andere aandoening heeft;
- of u een hartafwijking en/of hartgebrek heeft.
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie. Wij verzoeken u uw patiëntenkaart mee te nemen op de dag van het onderzoek en een actueel medicatieoverzicht, dat is verkrijgbaar bij uw apotheek.
Wij adviseren u iemand mee te nemen die u naar huis kan begeleiden.
Het onderzoek
U ligt op uw zij en de arts brengt wat glijmiddel aan bij de
anus. Daarna brengt de arts de proctoscoop via de
anus in uw endeldarm. Het inbrengen van de proctoscoop kan een vervelend gevoel geven, maar als u zich goed ontspant heeft u geen pijn.
Na het onderzoek
Als tijdens het onderzoek bandjes om de aambeien zijn geplaatst, kan het zijn dat de binnenwand van de endeldarm een beetje gaat bloeden. U kunt hier een paar dagen last van houden, maar het is onschuldig.
De behandeling kan een gevoel van aandrang veroorzaken. De behandeling heeft het beste effect als u tot ongeveer zes uur na de behandeling niet naar het toilet gaat voor ontlasting. Het gevoel van aandrang verdwijnt vanzelf binnen 24 uur.
Mogelijke complicaties
Een proctoscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. Zoals bij elk onderzoek kunnen echter
complicaties optreden zoals een kleine kans op wat bloedverlies. Dit kan soms enkele weken duren. Soms heeft u tijdelijk moeite met plassen/urineren. Dit gaat over als de pijn afneemt.
Wanneer neemt u contact op?
Als u koorts krijgt (hoger dan 38.5°C), als het blijft bloeden of als de bloeding hevig is. Als de plasproblemen langer dan 24 uur aanhouden.
Tot slot
Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.
Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Chirurgie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 81 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.