Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie en Traumatologie

Proctoscopie

Proctoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de proctoscopie. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Uw afspraak

Datum en tijd
…………………………………………….…
Meld u zich bij de afdeling
………………………………...

Wat is een proctoscopie

Met een proctoscopie wordt de binnenkant van de endeldarm en de anus onderzocht. In de endeldarm, het laatste deel van de dikke darm, wordt de ontlasting opgeslagen en dit wordt door de anus van de buitenwereld afgesloten. De anus werkt als een ‘stop’. De ontlasting verlaat het lichaam door de anus.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument, de proctoscoop. Op deze manier kan uw behandelend arts de binnenkant van uw anus onderzoeken.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek kan een aantal aandoeningen worden opgespoord.
Aambeien kunnen tijdens een proctoscopie worden behandeld. Er worden kleine rubberbandjes om de gezwollen bloedvaatjes aangebracht waardoor de aambei afsterft. Dit kan een onaangenaam gevoel zijn. De stoelgang kan nog een aantal dagen pijnlijk zijn.

Voorbereiding op het onderzoek

Een proctoscopie wordt poliklinisch uitgevoerd. Het onderzoek duurt ongeveer 5-10 minuten, bij aanvullende kleine ingrepen wat langer. U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Vertel uw behandelend arts in ieder geval vóór het onderzoek:
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie. Wij verzoeken u uw patiëntenkaart mee te nemen op de dag van het onderzoek en een actueel medicatieoverzicht, dat is verkrijgbaar bij uw apotheek.

Wij adviseren u iemand mee te nemen die u naar huis kan begeleiden.

Het onderzoek

U ligt op uw zij en de arts brengt wat glijmiddel aan bij de anus. Daarna brengt de arts de proctoscoop via de anus in uw endeldarm. Het inbrengen van de proctoscoop kan een vervelend gevoel geven, maar als u zich goed ontspant heeft u geen pijn.

Na het onderzoek

Als tijdens het onderzoek bandjes om de aambeien zijn geplaatst, kan het zijn dat de binnenwand van de endeldarm een beetje gaat bloeden. U kunt hier een paar dagen last van houden, maar het is onschuldig.

De behandeling kan een gevoel van aandrang veroorzaken. De behandeling heeft het beste effect als u tot ongeveer zes uur na de behandeling niet naar het toilet gaat voor ontlasting. Het gevoel van aandrang verdwijnt vanzelf binnen 24 uur.

Mogelijke complicaties

Een proctoscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. Zoals bij elk onderzoek kunnen echter complicaties optreden zoals een kleine kans op wat bloedverlies. Dit kan soms enkele weken duren. Soms heeft u tijdelijk moeite met plassen/urineren. Dit gaat over als de pijn afneemt.

Wanneer neemt u contact op?

Als u koorts krijgt (hoger dan 38.5°C), als het blijft bloeden of als de bloeding hevig is. Als de plasproblemen langer dan 24 uur aanhouden.

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.

Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Chirurgie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 81 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.


Foldernummer: CHI-07-04-2023
Laatst bijgewerkt op: 14-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien