In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over een markering van de borstafwijking met een jodiumzaadje. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.
Als de afwijking in de borst niet helemaal duidelijk voelbaar is en de afwijking uit de borst verwijderd moet worden (borstsparende operatie), volgt een lokalisatieprocedure op de röntgenafdeling. Dit onderzoek vindt poliklinisch voorafgaand aan de operatie plaats (hoeft niet op de dag van de operatie te zijn) of voordat u start met medicijnen. Bij dit onderzoek wordt, met behulp van röntgen- of echoapparatuur, door de radioloog een radioactief jodiumzaadje in de borst ingebracht.
De chirurg kan tijdens de operatie het jodiumzaadje opzoeken met behulp van een detector, zodat op de juiste plek weefsel uit de borst kan worden verwijderd. Het jodiumzaadje is van metaal en 4 mm groot. Het geeft een lage dosis straling af, die niet schadelijk is voor de gezondheid van u en uw omgeving. Het zaadje blijft in uw borst zitten tot de operatie, daar wordt het samen met de afwijking uit uw borst verwijderd.
Lymfeklier markeren
Als u een uitzaaiing in de
lymfeklier van de oksel heeft en u krijgt eerst een behandeling met medicijnen (zoals chemotherapie), wordt de
lymfeklier soms ook gemarkeerd door het inbrengen van een jodiumzaadje. De betreffende klier kan dan tijdens de operatie die later volgt ook worden verwijderd.
Voorbereiding
Wij adviseren u om op de dag van het onderzoek een stevige bh of sport bh te dragen. Wij vragen u om op de dag van het onderzoek uw borsten niet in te smeren (bodylotion, crème, zalf of poeder). Dit kan verstoring geven van het röntgenbeeld.
Het inbrengen van het jodiumzaadje
Het jodiumzaadje kan op twee manieren worden ingebracht. De radioloog bepaalt welke procedure voor u optimaal is. Als het jodiumzaadje dient om een
lymfklier te markeren, wordt het altijd ingebracht met behulp van echografie.
Met behulp van echografie
Met de echo zoekt de radioloog de plek waar de punctie moet plaatsvinden op. Het radioactieve jodiumzaadje bevindt zich in een naald. Nadat de huid is gedesinfecteerd en uw borst is verdoofd, wordt de naald in de borst of in de betreffende
lymfeklier ingebracht. De naald wordt voorzichtig teruggetrokken en het jodiumzaadje blijft achter. Daarna wordt op de mammografiekamer een controle-opname gemaakt om te kijken of het jodiumzaadje op de juist plaats zit.
Met behulp van röntgenstralen
Indien dit onderzoek met behulp van röntgenstralen noodzakelijk is, komt u te zitten voor het mammografie apparaat en blijft uw borst gedurende het onderzoek tussen de platen van het apparaat. Als het jodiumzaadje geplaatst is, worden nog controle foto's gemaakt om te kijken of het zaadje op de juiste plaats zit.
Regionaal multidisciplinair overleg
Tijdens uw behandeling heeft u te maken met meerdere zorgverleners en verschillende afdelingen en specialismen. Bij elke patiënt is het daarom normaal dat alle zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn regelmatig overleggen over de behandeling in een multidisciplinair overleg. Omdat wij samenwerken in Borstcentrum ZuidHollandZuid organiseren we wekelijks een multidisciplinair overleg waar specialisten uit de vier deelnemende ziekenhuis bij aansluiten. In dit overleg worden uw gegevens besproken om zo tot een gezamenlijke diagnose en een geneeskundige behandeling te komen. Door uw gegevens met meerdere zorgverleners te bespreken, verhogen we de kwaliteit van uw zorg. Uw behandelend arts of de verpleegkundig specialist zal de uitkomst van het overleg met u bespreken. Van het multidisciplinair overleg wordt een verslag gemaakt wat in uw medisch dossier komt en naar uw huisarts gaat.
BorstcentrumZuidHollandZuid
Het Borstcentrum ZuidHollandZuid is een initiatief van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Meer dan tachtig medici, paramedici en verpleegkundigen werken intensief samen om u hoogwaardige zorg te geven. Op deze wijze bent u altijd verzekerd van de beste behandeling. Door kennis en kunde op het gebied van borstkankerzorg met elkaar te delen, kunnen we samen de zorg voor patiënten in de regio Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden verder verhogen. De zorg van Borstcentrum ZuidHollandZuid wordt verleend vanuit de vier ziekenhuislocaties in Dirksland, Rotterdam en Spijkenisse.Tot slot
Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.
Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Oncologie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 81 60 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.