Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie en Traumatologie

Mammapolikliniek

Mammapolikliniek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de mammapolikliniek. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Mammapolikliniek

(mamma = borst)
U komt naar de mammapoli omdat op basis van het verrichte onderzoek of de huidige informatie niet duidelijk is wat de aard van de afwijking is. Mogelijk is nader onderzoek noodzakelijk.

De mammapoli heeft tot doel in een zo kort mogelijk tijdsbestek een diagnose te stellen en, indien nodig, een behandelplan aan te bieden. Dit houdt in dat de noodzakelijke onderzoeken zoveel mogelijk achter elkaar worden gepland en uitgevoerd. Het streven is om de onzekere periode voorafgaand aan de uitslag, zo kort mogelijk te houden. Als een specifiek onderzoek noodzakelijk is, kan het zijn dat een nieuwe afspraak moet worden gemaakt.

De chirurg

Allereerst wordt u op de polikliniek gezien door een verpleegkundige die u een aantal vragen zal stellen over uw klachten, de medische voorgeschiedenis, eventueel medicijngebruik en of borstkanker in de familie voorkomt. Vervolgens vindt een lichamelijk onderzoek plaats door de chirurg.

Naar aanleiding van dit onderzoek bepaalt de chirurg of aanvullende onderzoeken noodzakelijk zijn. Indien dit zo is, gaat u nog dezelfde ochtend naar de afdeling Radiologie voor het maken van een mammografie, eventueel een echografie, een punctie of een biopsie. Indien indicatie bestaat om een aanvullend MRI-onderzoek te doen, wordt hiervoor een vervolgafspraak gemaakt. Hieronder leest u in het kort wat deze onderzoeken inhouden.

Onderzoeken op de afdeling Radiologie

Mammografie
Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Van elke borst worden minstens twee röntgenfoto’s gemaakt. Voor elke foto wordt de borst tussen twee platen gelegd die stevig worden aangedrukt. Dit stevig aandrukken kan vervelend zijn maar is noodzakelijk om met zo min mogelijk röntgenstralen duidelijke foto’s te maken. De foto’s worden direct ontwikkeld en door de radioloog beoordeeld. De radioloog kan besluiten om aanvullend een echografie van de borst te maken.

Echografie
Een echografie is een (pijnloos) onderzoek met geluidsgolven. Voor dit onderzoek brengt de radioloog een speciale gel op de borst aan en strijkt met een apparaatje, dat geluidsgolven uitzendt, over de borst. Op de monitor is het verschil te zien tussen een blaasje gevuld met vocht (cyste) of een weefselknobbeltje.

MRI (= Magnetic Resonance Imaging)
Bij een MRI worden met behulp van een groot magnetisch veld en radiogolven foto’s gemaakt van uw borsten. U ligt hierbij in een soort tunnel, die aan het hoofd- en voeteneinde open is. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof.

Pathologisch onderzoek
Om goedaardige van kwaadaardige cellen te onderscheiden is weefselonderzoek met behulp van een microscoop nodig. Hiervoor zal de radioloog een stukje weefsel of weefselvocht weghalen. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie. In principe wordt dit gedaan door middel van biopsie voor zogenaamd histologisch (= weefsel)onderzoek. Een enkele keer wordt (ook) een cytologische punctie (= celonderzoek) gedaan.

Biopsie
Bij een biopsie wordt met behulp van een grotere naald weefsel weggehaald uit de afwijking. Na een plaatselijke verdoving wordt een klein sneetje gemaakt zodat het biopt kan worden afgenomen. Meestal wordt de biopsie met behulp van echografie uitgevoerd. Indien de biopsie met behulp van een mammografie moet worden gedaan dan wordt hiervoor een aparte afspraak gemaakt. Het opgezogen materiaal wordt opgestuurd en door de patholoog onder de microscoop onderzocht.

Cytologische punctie
Een punctie wordt verricht indien sprake is van een voelbaar knobbeltje en/of zichtbare afwijking. Uit dit knobbeltje of deze afwijking worden door de radioloog vocht- en/of weefselcellen opgezogen met behulp van een dunne, holle naald. Indien de afwijking niet voelbaar is maar wel zichtbaar, kan de punctie eventueel tijdens de echografie worden verricht. Het opgezogen materiaal wordt opgestuurd en door de patholoog onder de microscoop onderzocht.

De uitslag

Als de onderzoeken op de afdeling Radiologie klaar zijn, gaat u nog dezelfde dag terug naar de chirurg op de polikliniek. Hij zal u de voorlopige uitslag van de bevindingen van de radioloog meedelen.

De uitslag van het microscopisch onderzoek door de patholoog is meestal pas na twee dagen bekend en dan zal ook uw vervolgafspraak bij de chirurg plaatsvinden. Bij deze afspraak bespreekt de chirurg de uitslagen van het weefselonderzoek met u en legt het eventuele behandelplan aan u voor.

Indien sprake is van een kwaadaardige afwijking (borstkanker) dan zal in principe een operatieve behandeling worden voorgesteld. Een enkele keer wordt gekozen om eerst een behandeling met medicijnen te starten en daarna te opereren.

Indien het behandelplan bekend is, krijgt u als aanvulling op de mondelinge informatie een informatiemap uitgereikt, waarin u stapsgewijs informatie krijgt aangeboden die speciaal voor uw persoonlijke situatie is samengesteld.

Biopsie onder narcose

Het is mogelijk dat, ondanks alle onderzoeken, geen duidelijke diagnose gesteld kan worden en de chirurg een biopsie onder algehele narcose noodzakelijk vindt.

Hierbij wordt de afwijking verwijderd en voor nader onderzoek opgestuurd naar de patholoog. Wanneer de afwijking niet voelbaar is, kan het soms noodzakelijk zijn om voor deze operatie de afwijking met behulp van een dun metalen draadje te markeren. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie onder röntgendoorlichting of tijdens een echografie.

De mammacareverpleegkundige

Afhankelijk van de uitslag van alle onderzoeken kan het zijn dat u tijdens uw behandeling wordt begeleid door de mammacareverpleegkundige. Dit is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in het geven van voorlichting en begeleiding aan vrouwen met borstkanker en andere borstaandoeningen.
Zij zal hetgeen de chirurg met u heeft besproken nogmaals met u doornemen en u gedurende de gehele behandelperiode advies en ondersteuning bieden bij vragen over uw ziekte, de behandeling en de mogelijke consequenties van de behandeling.

De mammacareverpleegkundige is op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer 0181-65 84 37. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden.

Algemene opmerkingen


Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.

Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Chirurgie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 33 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.


Foldernummer: CHIR-03-072016
Laatst bijgewerkt op: 14-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien