Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kaakchirurgie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over kaakgewrichtsklachten en de behandeling ervan. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Toelichting

Kaakgewrichtsklachten, ook wel kaakklachten genoemd, komen regelmatig voor. Het kaakgewricht is één van de belangrijkste gewrichten in het lichaam. We gebruiken het kaakgewricht intensief. Het is een bijzonder gewricht omdat aan één botstuk twee dezelfde gewrichten aanwezig zijn en we dus eigenlijk altijd twee gewrichten tegelijkertijd gebruiken.

Afbeelding kaakgewrichten

Functie van de kaakspieren

De kaakspieren die ook aan het kaakgewricht zitten, zorgen ervoor dat we kunnen bijten, slikken, kauwen, spreken, zingen en blaasinstrumenten kunnen bespelen, maar ook dat we kunnen gapen, lachen en zoenen.

Kraakbeenschijf

Ons kaakgewricht heeft net als het kniegewricht een meniscus. Dat is een kraakbeenschijf die het gewricht soepel laat bewegen en druk opvangt. Deze schijf speelt dus een belangrijke rol, want op het kaakgewricht kan grote druk worden uitgeoefend door de kauwspieren.

Meest voorkomende klachten

Spieren en gewrichten die niet goed functioneren, kunnen pijn veroorzaken. De klachten die het meest voorkomen bij kaakklachten zijn:


Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van kaakklachten komt voort uit de kauwspieren, de meniscus of het gewricht zelf. Veelvuldig kaakklemmen of knarsen (met de tanden en kiezen over elkaar schuren) en bijvoorbeeld nagelbijten zorgen ervoor dat de kauwspieren oververmoeid raken en dan klachten geven. Ook veel kauwgom kauwen kan leiden tot overbelasting van de kaakspieren.

Het is mogelijk om uw klachten te behandelen door middel van een eventuele botox-behandeling; dit kunt u bespreken met uw behandelend MKA-chirurg.

Gapen

Over het algemeen zijn kaakklachten meer vervelend of hinderlijk dan gevaarlijk en verdwijnen na een periode vanzelf. Die termijn is bij iedere patiënt wisselend. Vooral het afbijten van voedsel, gapen en tandenpoetsen gaan bij deze klachten niet meer als vanzelf. Ook het verder openen van de mond, zoals normaal, kan een beperking geven.

Meniscus

De meniscus wil ook wel eens (spontaan) verplaatsen, waardoor de mond niet verder opengaat of de bewegingen naar opzij niet soepel meer verloopt. Overrekking van het gewricht na een ongeluk of een klap treden minder vaak op maar kunnen ook tot klachten leiden. Zelfs als dat al een tijdje geleden heeft plaatsgevonden.

Oudere patiënten

Ook slijtage van het kaakgewricht kan een oorzaak zijn van kaakklachten. Dit komt vooral voor bij oudere patiënten. Regelmatig zien we op de polikliniek MKA-chirurgie patiënten met kaakklachten. Ze worden zowel door de huisarts als de tandarts doorverwezen.

Na een functie-onderzoek, meestal aangevuld met een röntgenfoto, krijgt u een voorstel voor therapie. Hierbij kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen. Ook kan samen met uw tandarts voor een oplossing worden gekozen, bijvoorbeeld in de vorm van een kunststof plaatje dat u tussen de tanden en kiezen moet dragen. Er zijn dus verschillende behandelmogelijkheden. Wij zien u graag op onze polikliniek om uw kaakklachten te behandelen.

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.

Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Kaakchirurgie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 85 93 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 80 88.


Foldernummer: KC-10-26052023
Laatst bijgewerkt op: 01-05-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien