In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over een ingegroeide nagel. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.
Wat is een ingegroeide nagel
Een ingegroeide nagel komt voor bij tenen en vingers. De binnen of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom een nagel ingroeit, is niet met zekerheid bekend. Mogelijk ligt het aan de bouw van de teen/vinger of aan het schoeisel (teen). Zeker is het te kort afknippen van de hoeken van de nagel wat een rol speelt.
De behandeling
Wanneer u last heeft van een ingegroeide nagel is er een versmalling van de nagel nodig. Zo’n versmalling kan gebeuren door de nagelrand weg te knippen. Een deel van de nagel-wortel wordt weggesneden of er wordt gebruik gemaakt van een etsende vloeistof. Dit is afhankelijk van de situatie. Soms besluit de arts in samenspraak met de patiënt om de nagel geheel of
gedeeltelijk te verwijderen. Tijdens de behandeling kan er besloten worden om een hechting te plaatsen.
Na de behandeling krijgt u een hand- of voetverband, dat u 24 uur moet laten zitten. De volgende dag kunt u een pleister of een nieuw verbandje om de behandelde plek doen, afhankelijk van de pijn.
De ingrepen aan de nagel worden poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.
Indien u een behandeling krijgt aan een ingegroeide nagel aan de voet, vragen wij u om een rolstoel mee te nemen. Deze is verkrijgbaar bij de ingang van het ziekenhuis. U betaalt 2 euro voor de rolstoel. Na gebruik van de rolstoel krijgt u uw 2 euro terug. Ook is het verstandig om begeleiding mee te nemen voor het vervoer naar huis toe.
Let op! U mag niet zelf naar huis rijden. Als er iets gebeurd onderweg bent u niet verzekerd omdat u een verband heeft.
U meldt zich een kwartier voor de afgesproken tijd op route 99. Hier krijgt u 2 prikken aan de basis van de teen of vinger voor de lokale verdoving. Na ongeveer een kwartier wordt u naar binnen geroepen en start de behandeling. De ingreep zelf duurt ongeveer 15 minuten.
Na de ingreep
Indien u aan uw hand behandeld wordt, krijgt u na de ingreep een drukverband die u 24 uur mag omhouden. Wordt u aan de teen geholpen, dan krijgt u een slofje om. Na de behandeling kunt u uw schoen niet meteen aan vanwege het verband.
Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben. Hiervoor mag u paracetamol gebruiken. Deze is te koop bij de apotheek of drogist. Het is raadzaam om voor de ingreep deze pijnstillers alvast in huis te hebben. Wij adviseren u om direct na thuiskomst paracetamol in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt. U mag maximaal 4x daags 2 tabletten van 500 mg (om de 6 uur maximaal 1000 mg per 24 uur) innemen. Ook het hooghouden van de voet of hand kan de pijn verlichten. Afhankelijk van de pijn, kunt u meestal na enkele dagen tot ongeveer een week weer normaal lopen als u behandeld bent aan uw voet.
Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook bij deze operatie is er altijd een risico op nabloeding en wondinfectie. Als dit het geval is, kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie op het telefoonnummer 0181-65 83 81.
Ook kan er een
recidief optreden; de nagel groeit dan weer in en er zal een nieuwe ingreep nodig zijn.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij de polikliniek chirurgie via telefoonnummer 0181-65 83 35.
Tot slot
Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.
Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Chirurgie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 81 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.