In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over een haperende vinger. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.
Algemeen
Een haperende of klikkende vinger is het gevolg van een ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede (= de koker waar de pees doorheen glijdt) van een vinger. Door de ontsteking ontstaat een verdikking in de pees waardoor deze niet meer soepel door de peesschede glijdt. De verdikking ontstaat meestal tussen het 1e gewricht van de vinger en de binnenzijde van de hand. Na verloop van tijd kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken. De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is sprake van overbelasting. Het is een onschuldige maar lastige afwijking.
Doel van de behandeling
Doel van de behandeling is het opheffen van uw klachten.
Voorbereiding op de behandeling
- Indien u bloed verdunnende middelen gebruikt dan zal deze medicatie, in overleg met uw behandelend arts, enige dagen voor de behandeling worden gestopt.
- De behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
- Wij adviseren u vervoer naar huis te regelen. Zelf autorijden na de behandeling wordt afgeraden.
Dag van de behandeling
U meldt zich op de afgesproken dag en tijd bij de Behandelpolikliniek (balie 99, begane grond). Daar komt een verpleegkundige u halen voor de behandeling.
De behandeling

Via een kleine snee (1,5 cm) wordt de peesschede in de
lengterichting geopend. Hierdoor ontstaat ruimte voor de peesverdikking. De huid wordt vervolgens gehecht en verbonden. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Na de behandeling kunt u direct naar huis.
Na de behandeling
Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u wat pijnklachten hebben. U kunt hiervoor paracetamol als pijnstiller gebruiken. Per 24 uur mag u 4 zetpillen van 1000 mg of 8 tabletten van 500 mg gebruiken. Paracetamol is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek en wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Wij adviseren u deze pijnstiller voor de behandeling al in huis te hebben.
De dag na de behandeling mag u het verband verwijderen, een kleine pleister is dan voldoende.
Mogelijke complicaties
Bij iedere ingreep kunnen
complicaties voorkomen. Het is belangrijk dat u daarvan op de hoogte bent.
- Soms treedt een nabloeding of infectie op;
- De binnenzijde van de vinger kan wat prikkelend of verdoofd aanvoelen. Een zenuwtakje werkt dan door de behandeling tijdelijk wat minder goed. Dit herstelt in de loop van een paar weken weer;
- Bij alle ingrepen of verwondingen aan een arm of been kan een posttraumatische dystrofie ontstaan. Dit gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid. Dit komt gelukkig zeer zelden voor. Het is niet mogelijk dit van tevoren in te schatten.
Tot slot
Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.
Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Chirurgie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 33 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.