Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Klinische geriatrie

Mild Cognitive impairment

Mild Cognitive impairment

MCI

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over Mild Cognitive impairment (MCI). Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


De Engelse term 'Mild Cognitive Impairment' (MCI) betekent 'milde cognitieve stoornis'. Mensen met deze stoornis kunnen geheugenproblemen hebben, moeite met informatieverwerking of het uitvoeren van bepaalde handelingen. De klachten zijn minder ernstig dan bij dementie. MCI kan een voorstadium zijn van dementie, maar dit is lang niet altijd het geval.

MCI met milde geheugenstoornis

De grootste groep mensen met MCI heeft geheugenproblemen. Deze klachten zijn minder ernstig dan bij dementie: u zal bijvoorbeeld wel onthouden dat u ergens bent geweest, maar de betreffende plaatsnaam bent u vergeten. Of u herinnert zich een afspraak pas als u er op gewezen wordt. Mensen met dementie vergeten de hele gebeurtenis of afspraak.

MCI met milde executieve stoornis

Sommige mensen met MCI hebben vooral last met het doen van twee dingen tegelijk, het overzicht houden over wat er gedaan moet worden of het omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Dit noemen we een milde executieve stoornis. Het geheugen werkt meestal nog wel goed als er weinig afleiding is. Toch kunnen er in het dagelijks leven wel klachten van het geheugen zijn als gevolg van het overzichtsverlies. De klachten zijn minder ernstig dan bij dementie. U kunt bijvoorbeeld met gebruik van een kalender uw week wel goed plannen.

MCI en dementie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met MCI een hoger risico hebben om na enkele jaren dementie te krijgen. Heeft u MCI met vooral geheugenproblemen, dan loopt u een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer. Heeft u MCI met executieve problemen, dan komt het vaker voor dat de cognitieve stoornis zich ontwikkelt tot andere vormen van dementie, zoals bijvoorbeeld Lewy body dementie of vasculaire dementie. Bij een deel van de groep blijven de klachten stabiel. Of de klachten verdwijnen helemaal. Bij deze groep zou de cognitieve stoornis veroorzaakt kunnen zijn door psychologische factoren zoals een depressie of een burn-out. Ook vitamine B12 tekort, een verlaagde schildklierfunctie of bijwerkingen van medicijnen kunnen leiden tot een tijdelijk verminderde hersenfunctie.

Behandeling MCI

Er bestaan geen medicijnen tegen MCI. Daarom is het van belang dat u zich bij zorgen over achteruitgang van het geheugen of het executief functioneren laat controleren door de behandelend arts. Risicofactoren zijn onder andere diabetes mellitus, een hoge bloeddruk, tekort aan vitamine B12 en een verlaagde schildklierfunctie. Tijdige signalering en behandeling is dan ook van belang. Als er sprake is van psychologische problemen, is het aan te raden hier een psycholoog bij te betrekken. Voor het functioneren van het geheugen is het belangrijk om lichamelijk en geestelijk actief te blijven. Ook kleine praktische aanpassingen kunnen het geheugen een handje helpen.

Adviezen

Heeft u na het lezen van deze folder behoefte aan meer informatie en tips voor de omgang met MCI? Lees dan het boek: ‘Help me even herinneren’ van de auteurs J.P. Teunisse, L. Joosten & S. van den Berg. Dit boek is geschreven voor mensen met MCI en voor hun naasten.

Crisissituatie

In een crisissituatie belt u direct uw huisarts.

Bronnen

www.Alzheimer-Nederland.nl en www.dementie.nl.

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.

Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Geriatrie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 70 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 80 88.


Foldernummer: GER-15-032020
Laatst bijgewerkt op: 14-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien