Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie
Klinische geriatrie

Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over frontotemporale dementie. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam. Er zijn ongeveer 60 verschillende vormen van dementie. De kenmerken hangen af van de plaats in de hersenen, de verdeling over de hersenen en de ernst van de hersenziekte. Bij dementie is er altijd sprake van meerdere afwijkingen van cognitieve functies (o.a. geheugenstoornissen, taalstoornis, overzichts-verlies), stemming en gedrag. Functies van het dagelijks leven worden beïnvloed. De meest voorkomende vormen van dementie zijn, Alzheimer, Lewy Body Dementie en Vasculaire Dementie.

Wat is frontotemporale dementie?

Frontotemporale dementie is een dementie die zich uit in het voorste deel (frontaalkwab en temporaalkwab) van de hersenen. Deze hersengebieden zorgen onder andere voor planning, emoties en het begrijpen van taal. De oorzaak van de ziekte is onbekend, erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Deze vorm van dementie begint op vrij jonge leeftijd, bij mensen tussen de 50 en 60 jaar oud.

De verschijnselen van frontotemporale dementie

Bij frontotemporale dementie staan gedragsstoornissen vaak centraal en in een later stadium treden pas geheugenproblemen op. Soms begint de ziekte met taalstoornissen. Hierdoor wordt de ziekte soms niet goed herkend en gezien als een psychiatrisch beeld en niet als een vorm van dementie. De volgende verschijnselen kunnen optreden:
Frontotemporale dementie begint met gedragsstoornissen, vervolgens ontstaan taalstoornissen en uiteindelijk geheugenstoornissen.

De behandeling van frontotemporale dementie

Er is geen genezing mogelijk. De patiënt is echter wel gebaat bij ordening en structuur. Dit geeft een gevoel van veiligheid. Bepaalde verschijnselen (vooral gedragsveranderingen) kunnen met medicijnen positief beïnvloed worden.

Autorijden

Volgens het CBR dient u gekeurd te worden voor het rijbewijs bij de diagnose dementie. Indien u wordt goedgekeurd is dit geldig voor 1 jaar.

Stichting Alzheimer

Bij de Stichting Alzheimer kunt u terecht voor meer informatie over alle aspecten van dementie. In de buurt is er vaak maandelijks een Alzheimercafé of lotgenotencontact, en de Alzheimertelefoon (0800-5088) is dag en nacht bereikbaar. De website is www.alzheimer-nederland.nl voor meer informatie.

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.

Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Neurologie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 70 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 80 88.


Foldernummer: NEUR-18-112018
Laatst bijgewerkt op: 14-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien