Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Fietstest

Fietstest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de fietstest. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Doel van het onderzoek

Met behulp van dit onderzoek kan worden nagegaan hoe uw hart reageert op inspanning tijdens het fietsen. Fietsergometrie is een vorm van inspanningselektrocardiografie. De elektrische activiteit van het hart wordt op een beeldscherm zichtbaar gemaakt en constant door de hartfunctielaborant(e) beoordeeld.

Het zichtbaar maken van de elektrische activiteit op het beeldscherm wordt Elektro CardioGram (ECG) genoemd. Aan de hand van dit ECG kan worden vastgesteld of tijdens het fietsen zuurstofgebrek in de hartspier optreedt en bij welke belasting dit gebeurt. Er kan aan u worden gevraagd of u pijn heeft of last van benauwdheid. Daarnaast wordt elke onregelmatigheid in de hartactie geregistreerd alsmede de reactie van de bloeddruk op de inspanning.

Tijdens het onderzoek fietst u op een soort hometrainer. In het begin gaat het fietsen makkelijk, maar na elke minuut wordt de weerstand van de fiets verhoogd en wordt het trappen steeds zwaarder. De test eindigt als u de trappers niet meer rond krijgt of wanneer het medisch gezien verstandig is te stoppen.

Voorbereiding op het onderzoek

Het is belangrijk, dat u ruim zittende kleding draagt waarin u zich prettig voelt en makkelijk kunt bewegen. Ook gemakkelijk en stevig zittende schoenen zijn belangrijk (geen (naald)hakken). U dient voor het onderzoek gewoon te eten en te drinken, u mag niet nuchter zijn. U kunt uw medicijnen, indien van toepassing, zoals gebruikelijk innemen, tenzij uw behandelend arts iets anders met u heeft afgesproken. Indien u longpufjes gebruikt, dient u deze ook te gebruiken zoals u gewend bent, tenzij uw behandelend arts iets anders met u heeft afgesproken.

Het onderzoek

U wordt verzocht het bovenlichaam te ontbloten. Op uw borst en rug worden op verschillende plaatsen elektroden geplaatst. Deze elektroden zijn verbonden met kabeltjes die naar het onderzoek apparaat (= de cardiograaf) gaan. Een manchet wordt om uw arm bevestigd om de bloeddruk te meten.

Op een teken van de hartfunctielaborant(e) mag u gaan fietsen. In het begin fietst u nog gemakkelijk, de weerstand is minimaal ingesteld. Iedere minuut echter wordt de weerstand verhoogd. Dat u vermoeid raakt is dus niet vreemd en juist de bedoeling. U moet proberen het fietsen zo lang mogelijk vol te houden. Een ergometrie-onderzoek heeft alleen zin, als u zich op de fiets maximaal inspant.
Let op: geef direct aan wanneer u tijdens het fietsen klachten krijgt of zich niet lekker voelt!

Tijdens de fietstest wordt uw bloeddruk regelmatig gemeten en wordt een hartfilm (ECG) gemaakt. Ook gedurende de tijd dat u op een stoel herstelt van de geleverde inspanning, blijft uw hartritme geregistreerd worden. Uit de resultaten kan uw behandelend arts onder andere afleiden of uw hart tijdens het fietsen zuurstofgebrek heeft gehad.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u zelfstandig naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen enkel probleem.

Bijwerkingen

Dit onderzoek kent geen bijwerkingen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek ontvangt u van uw behandelend arts bij uw volgende bezoek. Indien u bent opgenomen in het ziekenhuis, ontvangt u de uitslag van uw behandelend arts of de zaalarts tijdens de dagelijkse visiteronde.

Verhindering

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent en uw afspraak niet kunt nakomen, meldt u dit dan zo spoedig mogelijk bij de medewerkers van de polikliniek Cardiofunctie. In uw plaats kan dan een andere patiënt worden geholpen.

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.

Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Cardiologie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 63 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.


Foldernummer: CAR-07-102019
Laatst bijgewerkt op: 10-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien