In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over het Dagdiagnostisch Centrum Geriatrie (DCG). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien voor u van toepassing zullen aanvullingen en/of wijzigingen op deze algemene informatie altijd door uw behandelend arts of de geriatrisch verpleegkundige aan u worden meegedeeld.
Algemeen
Klinische geriatrie is een medisch specialisme dat zich richt op de zorg voor ouderen met verschillende aandoeningen. Naarmate het lichaam ouder wordt, worden belangrijke vitaminen en mineralen vaak minder goed opgenomen en kan het zijn dat organen moeizamer gaan werken. In veel gevallen treden bij ouderen allerlei veranderingen tegelijk op. Het lopen wordt slechter, het medicijngebruik gaat omhoog, men wordt vergeetachtig en door het overlijden van leeftijdgenoten kunnen ouderen eenzaam en somber worden. Vaak zijn het klachten, die niet direct op een bepaalde ziekte wijzen. In dergelijke gevallen is het mogelijk dat de huisarts een gesprek en een onderzoek aanvraagt bij de klinisch geriater, die de oorzaak van het probleem onderzoekt en advies geeft.
De klinisch geriater
Een klinisch geriater is een arts die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van oudere mensen. Samen met het geriatrisch team, eventueel aangevuld met andere specialisten en uw huisarts, onderzoekt en behandelt hij uw klachten. Als de problemen in kaart zijn gebracht, start de behandeling. Hierbij staan het behouden en verbeteren van uw zelfstandigheid en de kwaliteit van leven centraal. Goede afstemming tussen de verschillende partners binnen de gezondheidszorg en de individuele wensen van de patiënt is erg belangrijk.
Wie neemt u mee?
Het is belangrijk dat u samen met een vertrouwd persoon naar het DCG komt, zoals uw partner, een familielid, begeleider of een goede bekende. Deze persoon kan helpen om aanvullende informatie over uw klachten te geven. Uw begeleider heeft een gesprek met de maatschappelijk werker en kan met u meegaan naar onderzoeken op andere afdelingen.
Wat u meeneemt
Bij uw bezoek aan het DCG dient u het volgende mee te nemen:
- Een origineel geldig identiteitsbewijs;
- Het geldig bewijs van uw zorgverzekering (zorgpas);
- Een actueel medicatieoverzicht, dat verkrijgbaar is bij uw apotheek;
- Uw zorgmap van de thuiszorg, indien van toepassing;
- Een (puzzel)boek of tijdschrift en iets te eten voor de tijd dat u moet wachten;
- Bril en/of gehoorapparaat.
Dag van onderzoek
U hoeft niet nuchter te zijn op de dag van de onderzoeken. Bij binnenkomst in het ziekenhuis schrijft u zich in bij het Afsprakenbureau in de centrale hal van het ziekenhuis. Hiervoor is een origineel geldig identiteitsbewijs nodig en een geldige zorgpas. Wanneer u dit al eerder heeft gedaan, controleer dan vóór uw bezoek of uw gegevens nog kloppen. Eventuele wijzigingen geeft u door aan de medewerkers van het Afspraken-bureau. Inschrijven of wijzigen van uw gegevens duurt ongeveer 10-15 minuten. Houdt u hier rekening mee wanneer u naar uw afspraak bij het DCG komt. Vervolgens gaat u naar het lab (route 75). Nadat bloed is afgenomen (en u ,indien nodig, urine (niet ouder dan 2 uur) heeft ingeleverd), gaat u naar de dagkliniek. Het DCG bevindt zich op de begane grond, route 29. U meldt zich bij de balie. Daar wordt gevraagd naar uw naam, geboortedatum en origineel geldig identiteitsbewijs. Daarna neemt u plaats in de wachtruimte.
Programma van onderzoek
Bij uw bezoek aan het DCG volgt u een onderzoeksprogramma. Alle vragen en onderzoeken zijn bedoeld om een goed beeld te krijgen van uw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren. Hiermee wordt binnen een zo kort mogelijke tijd vastgesteld wat er aan de hand is en volgt advies over de behandeling.
Onderstaand een overzicht van de gesprekken en onderzoeken. Let op: de volgorde kan wisselen!
- U heeft samen met uw begeleider een gesprek met de geriater
- U heeft een gesprek met de geriatrisch verpleegkundige
- Uw begeleider heeft een gesprek met de maatschappelijk werker
- De geriatrisch verpleegkundige verricht een aantal lichamelijke onderzoeken bij u (meten, wegen, polsslag, bloeddruk, en temperatuur), neemt een geheugentest af, kijkt naar het algehele functioneren en onderzoekt uw gehoor en gezichtsvermogen
- De geriater verricht uitgebreid lichamelijk onderzoek bij u
- Soms kijkt de fysiotherapeut hoe u beweegt
- Er wordt bloed bij u afgenomen
- Er wordt een hartfilmpje gemaakt
De gesprekken en onderzoeken op het DCG duren in totaal ongeveer 3 tot 3,5 uur. Dat is best lang maar het voordeel van het DCG is dat u minder vaak hoeft terug te komen op de polikliniek of bij andere specialismen. Natuurlijk krijgen u en uw begeleider regelmatig koffie of thee aangeboden.
De uitslag van het onderzoek
Aan het eind van de onderzoeksdag worden de voorlopige uitslagen en adviezen met u en uw begeleider besproken. Meestal wordt een nieuwe afspraak gemaakt voor verder onderzoek. Uw huisarts wordt ook op de hoogte gebracht van de voorlopige uitslagen.
De belangrijkste informatie voor u samengevat:
Uw afspraak
- Bij binnenkomst bloed laten prikken en indien nodig urine afgeven
- Hierna melden aan de balie Geriatrie (route 29)
Wat u meeneemt
- Een naaste die goed op de hoogte is van uw situatie, indien aanwezig.
- Een geldige patiëntenkaart
- Een origineel geldig identiteitsbewijs
- Uw zorgverzekeringspas
- Een potje urine niet ouder dan 2 uur, indien dit op het labformulier staat aangegeven
- Een overzicht van uw medicatie
- Uw zorgmap, indien aanwezig
- Uw (lees)bril en/of gehoorapparaat, indien aanwezig
- Het ingevulde formulier ‘Samen Beslissen’
- Eventueel iets om te nuttigen, omdat u een dagdeel in het ziekenhuis aanwezig kunt zijn.
Tot slot
Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.
Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.Bereikbaarheid polikliniek geriatrie
Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Geriatrie. De polikliniek is bereikbaar via 0181-65 83 70. Raadpleeg onze website voor de actuele tijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.