Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Cardioversie

Cardioversie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de behandeling van een hartritmestoornis door middel van cardioversie. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Doel van de behandeling

Uw cardioloog heeft bij u een hartritmestoornis (ook wel boezemfibrilleren (= atriumfibrilleren) of boezemflutter (= atriumflutter) genoemd) geconstateerd en met u afgesproken deze te behandelen door middel van een cardioversie. Bij deze behandeling krijgt u onder een lichte algehele narcose een elektrische schok toegediend met als doel uw hart weer een normaal ritme te laten krijgen en regelmatig te laten pompen.

Vooraf

Vooraf aan de ECV heeft u een afspraak bij een medewerker van de afdeling Intake (route 57) gevolgd door een gesprek met de anesthesioloog.

Voorbereiding

Voor deze behandeling dient u nuchter te zijn vanaf 00.00 de nacht voor uw ingreep. Uw medicijnen kunt u met een klein slokje water innemen.

Wij verzoeken heren met borsthaar om dit voorafgaand te verwijderen.

Als u suikerziekte heeft, dient u met uw behandelend arts te overleggen over een aangepaste dosis tabletten of insuline. Uw bloed verdunnende medicijnen kunt u gewoon door blijven slikken. Wij verzoeken u uw patiëntenkaart mee te nemen op de dag van de behandeling en een actueel medicatieoverzicht, dat verkrijgbaar is bij uw apotheek. In verband met de lichte algehele narcose die u krijgt toegediend, mag u niet zelf naar huis rijden. Wij adviseren u om vóóraf vervoer naar huis te regelen.

Uw afspraak

U dient zich op de afgesproken tijd te melden bij de spoedpoli, bij de achter receptie van het ziekenhuis. U wordt op de spoedpoli opgenomen. Hier wordt eerst een ECG (Electro Cardio Gram, ofwel een hartfilmpje) gemaakt. Vervolgens wordt er bloed bij u afgenomen en wacht u tot de uitslagen bekend zijn. Bij een afwijkende uitslag van het ECG en/of de bloedwaarden is het mogelijk dat de cardioversie niet door kan gaan.

Behandeling

De behandeling zelf staat ingepland in de ochtend tussen 09.00 en 10.00 uur en vindt plaats op de spoedpoli. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Ter voorbereiding krijgt u op de afdeling Spoed een operatiejasje aan en verzoeken wij u eventuele sieraden af te doen. Ook contactlenzen en een gebitsprothese dient u, indien van toepassing, uit te doen.

Als u een pacemaker of ICD heeft (= Implanteerbare Cardioverter Defibrillator), wordt deze vooraf door de pace-makertechnicus voorbereid voor de behandeling en na de behandeling weer afgesteld.

U wordt aangesloten op een monitor en in uw arm wordt een infuusnaaldje ingebracht waardoor medicijnen kunnen worden toegediend. Ook krijgt u een manchet van de bloeddrukmeter om uw arm. Deze zal geregeld automatisch oppompen en zo uw bloeddruk meten.

Bij uw behandeling zijn een anesthesioloog, een verpleegkundige en een cardioloog aanwezig. Zij voeren samen de behandeling uit. De anesthesioloog dient u een slaapmiddel toe via het ingebrachte infuusnaaldje. Hierdoor valt u in slaap en merkt u niets van de behandeling. Na ongeveer 10 minuten wordt u weer wakker.

Ter controle wordt een ECG gemaakt.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u zich nog korte tijd wat slaperig voelen. Soms wordt een beetje extra zuurstof toegediend. Ook kunt u een beetje misselijk zijn. Dit trekt meestal snel weer weg. Wanneer u goed wakker en niet (meer) misselijk bent, krijgt u wat te eten en te drinken en mag u uit bed.

Risico’s en complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties voorkomen. De kans op complicaties na een cardioversie is echter gering. Er kunnen hartritmestoornissen optreden, die met medicatie of nogmaals een elektrische schok worden behandeld. Ook kan het spontane hartritme vertraagd op gang komen, waardoor u een langzame hartslag heeft. Dit gaat meestal vanzelf over.

Naar huis

Als u goed wakker bent en gegeten en gedronken heeft, mag u naar huis. Dit is meestal 1 tot 2 uur na de behandeling. De cardioloog komt bij u langs, die u vertelt of de behandeling succesvol is verlopen.

U heeft al een afspraak van de poli cardiologie meegekregen voor een controle over vier tot zes weken bij uw behandelend cardioloog. Wanneer uw medicatie wordt aangepast, krijgt u hiervoor ook een recept mee. Een brief met alle relevante gegevens van uw behandeling wordt rechtstreeks naar uw huisarts gestuurd.

Als u geen begeleiding of vervoer naar huis heeft, kan de verpleegkundige een taxi voor u bestellen. De kosten hiervan zijn voor uw eigen rekening.

Mochten zich problemen voordoen, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Cardiologie. Voor aanvullende informatie verwijzen wij u naar de folder Hartritmestoornissen van de Nederlandse Hartstichting. Deze is verkrijgbaar bij de medewerkers van de polikliniek Cardiologie (route 23) of kijk op www.hartstichting.nl.

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.


Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Cardiologie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 63 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.


Foldernummer: CAR-09-012022
Laatst bijgewerkt op: 10-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien