Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

IJzergebrek bij chronisch hartfalen

IJzergebrek bij chronisch hartfalen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over ijzergebrek bij chronisch hartfalen. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


U heeft van de cardioloog of hartfalen-verpleegkundige te horen gekregen dat u ijzergebrek heeft. IJzergebrek komt vaak voor bij mensen met chronisch hartfalen en wordt vastgesteld met bloedonderzoek. Per dag gaat er in het lichaam één tot twee milligram ijzer verloren. Vanuit de voeding neemt het lichaam dezelfde hoeveelheid ijzer ook weer op. Bij mensen met chronisch hartfalen is dit evenwicht vaak verstoord.

Klachten

Mogelijke gevolgen van ijzergebrek die merkbaar kunnen zijn in uw dagelijks leven:

Oorzaken

IJzergebrek heeft vier mogelijke oorzaken:
Om het ijzergebrek en mogelijke klachten te verbeteren, is er door uw cardioloog bepaald om ijzer toe te dienen via een infuus. IJzer is essentieel voor elke cel in het lichaam om goed te kunnen functioneren. Het is van belang voor het vervoer van zuurstof door de rode bloedcellen naar alle weefsels in uw lichaam. IJzer is daarnaast belangrijk voor een goede spierfunctie en het leveren van energie. Uw lichaam kan zelf geen ijzer aanmaken en gaat daarom zuinig om met de beschikbare hoeveelheid ijzer.

De behandeling

Voor de toediening van het ijzerhoudende infuus moet u naar het ziekenhuis komen.

U meldt zich bij route _____
Dit is op de afdeling:
Datum: ________________
Tijd: ________________

U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Het is fijn als u gemakkelijk zittende kleding draagt met korte of makkelijk oprolbare mouwen. Mocht u het prettig vinden, dan kunt u iets te lezen meenemen.

Eerst wordt uw bloeddruk, hartslag en temperatuur gemeten. Daarna vraagt de verpleegkundige naar uw medicijngebruik, eventuele allergieën en de naam van een contactpersoon. Neem alstublieft een actueel medicatieoverzicht mee.

De verpleegkundige plaatst het infuus. Deze zal in ongeveer 15 tot 30 minuten langzaam druppelend worden toegediend. Bij klachten tijdens de toediening moet u dit melden bij de verpleegkundige. Een uur na inlopen mag u weer naar huis.

U kunt gewoon autorijden of reizen zoals u gewend bent. Voor verdere vragen tijdens de opname kunt u terecht bij de verpleegkundige.

Na 3 maanden vindt er een laboratorium-controle plaats. De uitslag hiervan zal bij het volgende polikliniekbezoek besproken worden.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kan ook Ferinject® (ijzer(III)crboxymaltose) bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Sommige bijwerkingen kunnen kort na de behandeling optreden, daarom mag u na de behandeling niet meteen naar huis.

Mogelijke bijwerkingen zijn:

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.
Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Cardiologie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 63 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.


Foldernummer: CAR-01-092022
Laatst bijgewerkt op: 10-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien