In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de bekkenbodempoli. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.
De bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren is een groep spieren die letterlijk op de bodem van ons bekken liggen en heeft verschillende functies. Bij niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren kunnen er klachten ontstaan op een van deze gebieden:
- Ongewild urineverlies en/of verlies van ontlasting (incontinentie);
- Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
- Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting;
- Zwaar drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus;
- Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
- Problemen of pijn bij het vrijen, die samenhangen met de bekkenbodem.
Vaak wordt er verondersteld dat er weinig aan deze klachten gedaan kan worden maar er zijn verschillende goede behandelingen voor deze klachten. Het is dan ook belangrijk dat u al uw klachten met de huisarts of gynaecoloog bespreekt, ook al is dit moeilijk of schaamt u zich voor bepaalde klachten.
De voordelen van de bekkenbodempolikliniek
Onze gespecialiseerde bekkenbodemteam biedt u een aantal voordelen:
- Bekkenbodemklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Daarom werken in het bekkenbodemteam meerdere disciplines samen, waardoor de kennis en kunde van de vaak door meerdere oorzaken ontstane problematiek voorhanden is;
- Het bekkenbodemteam bestaat uit een gynaecoloog, continentieverpleegkundige en masterbekkenfysiotherapeut;
- Iedere discipline van ons bekkenbodemteam zal een onderzoek van ongeveer 45 minuten bij u verrichten. Er wordt ruim de tijd genomen om u te onderzoeken en u goed te informeren. Hierbij wordt op al uw vragen ingegaan;
- De continentieverpleegkundige en de masterbekkenfysiotherapeut bespreken uw situatie met de gynaecoloog waarna u aansluitend een controle afspraak heeft met de gynaecoloog. De arts doet u dan een behandelvoorstel en adviseert u zo nodig. Zo weet u snel wat er aan uw probleem gedaan kan worden.
Voorbereiding
Bij deze folder is ook een vragenlijst, een mictielijst (urinelijst) en een voorlichtingsfolder van het
Urodynamisch Onderzoek (UDO) meegestuurd. Voordat u naar de bekkenbodempoli komt, is het belangrijk dat u de vragenlijst invult. Ook moet u gedurende 72 uur (drie dagen en drie nachten) de urinelijst bijhouden, d.w.z. de hoeveelheid die u drinkt en hoeveel u plast noteren.
Uw eerste bezoek op de bekkenbodempolikliniek
Voorafgaand aan uw eerste afspraak wordt u verzocht de ingevulde vragenlijst en urinelijst terug te sturen aan de polikliniek gynaecologie in de gefrankeerde retour envelop. Graag deze zo spoedig mogelijk retourneren zodat ons bekkenbodemteam zich optimaal kan voorbereiden op uw eerste bezoek. Tijdens het eerste bezoek op de polikliniek gynaecologie heeft u de volgende afspraken:
- Een afspraak met de continentieverpleegkundige. Zij bespreekt met u de vragenlijst, de urinelijst en voert zo nodig een urodynamisch onderzoek uit. Dit onderzoek wordt nader toegelicht in de begeleidende folder;
- Een afspraak met de masterbekkenfysiotherapeut. Zij voert bekkenbodemfunctie onderzoek uit om inzichtelijk te maken hoe de functie is van uw bekkenbodemspieren. Tevens wordt er onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van eventuele verzakkingen van de blaas, baarmoeder en darmen. Dit gebeurt al naar gelang de problematiek vaginaal en/of rectaal inwendig. Er wordt u diverse keren gevraagd te hoesten, te persen en de bekkenbodem aan te spannen en los te laten. De resultaten van het onderzoek worden direct na het onderzoek met u besproken;
- Een afspraak met de gynaecoloog. Hij zal een gynaecologisch onderzoek bij u verrichten en na aanleiding van de onderzoeksresultaten van het bekkenbodem team zal er een bij u passend behandelvoorstel worden gedaan;
- Afhankelijk van dit behandelvoorstel worden er vervolgafspraken gemaakt. Dit kan een vervolgonderzoek zijn bij de gynaecoloog of een afspraak bij de continentieverpleegkundige of een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
Behandelmogelijkheden
Afhankelijk van uw bekkenbodem klachten wordt er een behandelplan opgesteld met daarin verschillende behandelmogelijkheden. Deze kunnen variëren van het geven van inzicht, informatie en bekkenbodem oefeningen tot aan een eventuele operatie. De verschillende behandelmogelijkheden zullen door het bekkenbodem team met u besproken worden en is afhankelijk door wie u verder behandeld zal gaan worden.
Vergoeding onderzoek bekkenfysiotherapeut
Het aandeel van de bekkenfysiotherapeut binnen de bekkenbodempolikliniek wordt uitgevoerd door de masterbekken fysiotherapeut van Curamare behandeling en wordt apart verrekend. Afhankelijk van de diagnose valt het onderzoek onder de hoofdverzekering of uw aanvullende verzekering.
Tot slot
Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.
Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Gynaecologie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 80 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 80 88.