Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Klinische geriatrie
Neurologie

Behandeling met Levodopa/Carbidopa (Sinemet)

Behandeling met Levodopa/Carbidopa (Sinemet)

Behandeling bij de ziekte van Parkinson

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over behandeling met Levodopa/Carbidopa (Sinemet). Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Waarvoor wordt dit middel gebruikt?

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij steeds meer zenuwcellen in een deel van de hersenen afsterven. Kenmerken kunnen zijn een geleidelijke achteruitgang van beweging, concentratieverlies, geheugenverlies en stemmingswisselingen. Hierdoor wordt het uitoefenen van dagelijkse bezigheden steeds moeilijker.

Onze hersenen hebben een sturende taak waarbij het nodig is dat al onze hersencellen met elkaar in contact staan. Om dit contact te hebben, zijn bepaalde boodschappersstoffen nodig. Een van die neurotransmitterstoffen is dopamine, wat bij de ziekte van Parkinson verminderd aanwezig is. Dopamine zorgt voor bewegingen en controleert de bewegingen van het lichaam. Daarnaast heeft het ook invloed op de manier van denken, het kunnen nemen van beslissingen en de emoties.

Momenteel is de ziekte van Parkinson niet te genezen en ook niet stop te zetten. De arts kan wel medicatie voorschrijven. Levodopa, dit wordt in de hersenen omgezet in dopamine en de hulpstof Carbidopa zorgt ervoor dat dit vooral in de hersenen gebeurt, daar waar het nodig is.

Het heeft een positieve invloed op de symptomen van de ziekte van Parkinson (zoals bijvoorbeeld bewegingstraagheid, spierstijfheid en pijn en beven) en dagelijkse handelingen. Afhankelijk van de klachten kan met middel opgehoogd of verminderd worden.

Mogelijke bijwerkingen

Dit middel kan bijwerkingen geven. Dit kan in het begin, maar ook later tijdens de behandeling. Vroege bijwerkingen kunnen zijn:

Late bijwerkingen kunnen zijn:

In alle bovenstaande gevallen kunt u de polikliniek neurologie bellen om te overleggen wat u het best kunt doen.

Hoe gebruikt u dit middel?

Levodopa/Carbidopa is verkrijgbaar in tabletten van 50/12,5 mg, 100/10 mg, 100/24 mg, 250/25 mg.
4 tot 6 weken na het starten van de medicatie, is het optimale effect bereikt en wordt bekeken of de dosis aangepast moet worden, dan wel de frequentie van inname. De dosering wordt afgestemd op de individuele behoefte van u.

Dosering vergeten?

Het is belangrijk dit middel consequent en op vaste tijden in te nemen, om schommelingen in het effect te voorkomen. Mocht u een dosis vergeten, zorg er dan voor dat de tijd tussen de verlate en de volgende inname, gelijk is aan de tijd tussen de andere innamen. Voor die dag schuiven de tijden van inname van uw medicijnen dus iets op. Neem geen dubbele dosis om een overgeslagen dosis in te halen.

Alcohol en voeding

Neem altijd in met vocht, als u dit medicijn droog inneemt, gaat de opname in het lichaam trager en kan de maag geïrriteerd raken. Dit mag met water, maar ook met koude appelmoes. Levodopa preparaten mag u niet gelijktijdig innemen met eiwitrijke producten. Wij adviseren u uw maaltijdschema aan te passen aan uw medicatieschema en hier ten minste 30 minuten tussen te laten. Dit omdat de eiwitten uit de voeding een effectieve opname van de medicatie belemmeren. Alcohol wordt sterk ontraden met dit medicijn.

Medicatie gestart en dan?

Nadat u met de medicatie bent gestart, wordt u verder begeleid door de arts en de verpleegkundige, om te kijken of de behandeling aanslaat en hoe het met u gaat.

De verpleegkundige belt u of uw partner/verzorger op om te informeren hoe de behandeling met de medicijnen gaat. Vervolgens komt u weer terug op de polikliniek waar u door de arts en/of de verpleegkundige wordt gezien.

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.

Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Geriatrie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 70 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 80 88.


Foldernummer: NEUR-10-072018
Laatst bijgewerkt op: 24-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien