Logo Spijkenisse Medisch Centrum.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie en Traumatologie

Achillespees ruptuur

Achillespees ruptuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over een achillespees ruptuur. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is een achillespees ruptuur?

De achillespees is de pees die vanuit de kuit aanhecht op het hielbeen. Het is de sterkste en dikste pees in ons lichaam. Het is dus een belangrijke pees waar veel kracht op komt te staan tijdens inspanning. De achillespees wordt samengesteld uit meerdere spieren.

Een ruptuur betekend een scheur/inscheuring in een weefsel, bijvoorbeeld in de spier of pees. Als bij u een achillespees ruptuur wordt geconstateerd, heeft u dus een scheur of inscheuring in uw achillespees. Bij een scheur spreken van een totale afscheuring van de pees. Bij een inscheuring spreken van een gedeeltelijk afgescheurde pees.

Bij een ruptuur van de achillespees komen vaak plotseling grote krachten op de pees te staan. Het voelt alsof iemand u van achter trapt. Dit gaat gepaard met hevige pijn en slecht of niet meer kunnen lopen.

Vaststellen van de achillespees ruptuur

Om vast te stellen of bij u sprake is van een achillespees ruptuur, zal onderzoek gedaan worden. Dit kan de arts zelfstandig doen door aan de achillespees te voelen of de achillespees te testen.

De arts voelt aan de pees of er een onderbreking in zit of test de achillespees. Een functie van de achillespees is het optillen van de hiel van de grond. Vaak is dit dan niet meer mogelijk. Ook kan de arts in de ontspannen kuitspier knijpen (in buikligging). Als er dan geen beweging is in de voet, kunnen we spreken van een ruptuur. Een andere mogelijkheid is dat de arts verder onderzoek doet zoals bijvoorbeeld een Echografie of het uitvoeren van een scan.


De behandeling van een achillespees ruptuur

De behandeling voor een achillespees ruptuur kan conservatief (zonder operatie) of operatief. De arts zal de behandelmogelijkheden met u bespreken en de daarbij horende voor- en nadelen.

Conservatieve behandeling (6 weken gips en 4 weken Achillotrain)

Als er een conservatieve behandeling wordt gestart, zal uw arts bepalen of u gips krijgt en hoelang u gips krijgt. Bij het gips staat uw voet in een spitsstand (enkel in 30 graden). Door de spitsstand toe te passen zorgen we ervoor dat de pees in een ontspannen positie is en de achillespees ruptuur weer vast kan groeien. Met dit gips mag u niet belasten.

Na twee weken wordt het gips vervangen door gips in een mindere spitsstand (enkel in 15 graden). Na twee weken wordt dit gips vervangen door loopgips (enkel in 90 graden). Na twee weken wordt dit gips verwijderd en gestart met een Achillotrain. Dit is een brace (dikke sok) met een verhoogde hak erin en nog een extra hak voor in de schoen. Deze brace draagt u vier weken. U krijgt uitleg over de Achillotrain van de gipsverbandmeester. Daarna loopt u nog twee weken zonder Achillotrain. Als na zes weken ook dit deel achter de rug is, zal u terug komen bij de arts voor een eindcontrole.

Operatieve behandeling

Bij een operatie van de achillespees ruptuur zal de arts de uiteinden van de pees aan elkaar hechten zodat deze weer vastgroeien. De operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, bijvoorbeeld met een ruggenprik of onder algehele narcose. Dit kan u bespreken met uw arts.

Tijdens de operatie ligt u op uw buik. De arts zal de huid openmaken en de peesuiteinden aan elkaar hechten. De hechtingen van de achillespees zijn oplosbaar. De oplosbare hechtingen verdwijnen dus vanzelf in het lichaam na verloop van tijd. De hechtingen in de huid zijn niet oplosbaar en worden na twee weken verwijderd op de gipskamer, mits de wond er fraai uitziet.

Na de operatie bepaald de arts of u gips krijgt, hoelang u gips krijgt, in welke stand dit aangebracht wordt en of u daarna nog met een brace dient te mobiliseren. Dit is allemaal afhankelijk van het operatiebeloop. De operatie is vaak een dag opname. Dit houdt in dat u op de dag van de operatie ook weer naar huis mag.

Tot slot

Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.

Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.

Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Chirurgie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 33 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.


Foldernummer: GIPS-02-17112023
Laatst bijgewerkt op: 03-04-2025


Spijkenisse Medisch Centrum

Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Tel: 0181 - 658888

Plan uw route
Buitenpolikliniek Rozenburg

Blankenburg 6
3181 BC Rozenburg
Volg ons op

Waardeer ons op

Zorgkaart Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien