In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over een 24-uurs bloeddrukmeting. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.
In overleg met de behandelend arts is afgesproken dat u een 24-uurs bloeddrukmeting krijgt. Bij dit onderzoek wordt gedurende ongeveer 24 uur regelmatig uw bloeddruk gemeten. Dat betekent dus dat de tijd enigszins kan afwijken, soms is het wat minder, soms een klein beetje langer dan 24 uur. In deze folder kunt u nog eens nalezen hoe het onderzoek verloopt en welke instructies u moet opvolgen.
Waarom een 24-uurs bloeddrukmeting?
Dit onderzoek geeft informatie hoe het verloop van uw bloeddruk gedurende één dag is. Meestal wordt dit onderzoek voorgesteld als uw arts vindt dat uw bloeddruk gedurende langere tijd te hoog is.
Hoe bereidt u zich voor?
Voor het onderzoek zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. Op de dag van het onderzoek is het wel prettig als u gemakkelijk zittende kleding draagt.
Hoe verloopt het onderzoek?
- U krijgt een bloeddrukmeterband om uw arm zoals u die kent van uw normale bloeddrukmetingen. Aan deze band zit met een slangetje een klein apparaatje, ter grootte van een pakje papieren zakdoekjes. Dit apparaatje zit vervolgens in een tasje om uw nek. Overdag meet het apparaatje elke twintig minuten uw bloeddruk, vanaf 22.00 uur, of vanaf het moment dat u naar bed gaat, gebeurt dat elke zestig minuten.
- Voor een goede meting is het belangrijk dat u uw arm ontspannen en stil houdt. Als de meting niet goed gelukt is, probeert het apparaat het binnen twee minuten nog een keer.
- Als er een meting gaat plaatsvinden wordt de band op uw bovenarm vanzelf opgepompt. Bij de meeste mensen zit de band dan vrij strak. Het kan daarom zijn dat u dan tintelingen in uw vingers voelt. Als de meting verricht is, neemt de druk weer af en verdwijnen de eventuele tintelingen.
Belangrijk
Onderstaande voorschriften zijn belangrijk op te volgen:
- De bloeddrukband en het apparaatje mogen niet nat worden. Dit betekent dat u tijdens het onderzoek niet mag zwemmen, douchen of in bad gaan;
- De bloeddrukband om uw bovenarm mag u niet zelf verstellen. Alleen als de band los zit, kunt u de band weer even strak vastzetten als voorheen;
- Tijdens de 24-uurs meting mag u alle dingen doen die u normaal ook zou doen (zoals bijvoorbeeld sporten);
- Bij eventuele problemen en of vragen kunt u contact opnemen met de poli Cardiologie via 0181-65 83 63.
Tot slot
Inzien medische gegevens
Op mijn.spijkenissemc.nl kunt u uw medisch dossier inzien. U kunt ook inloggen via onze website www.spijkenissemc.nl.
Vergoeding ziekenhuiszorg
Niet alle ziekenhuiszorg wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook betaalt u altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar na of uw bezoek en/of behandeling in het ziekenhuis wordt vergoed. Meer informatie vindt u op www.dezorgnota.nl.Neemt u voor vragen, meer informatie of het afmelden van een afspraak contact op met polikliniek Cardiologie. De polikliniek is bereikbaar op 0181-65 83 63 of via de BeterDichtbij app. Raadpleeg de website www.spijkenissemc.nl voor actuele openingstijden. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0181-65 88 88.